Olivova dětská léčebna o.p.s.

26. 2. 2016

Postní období v předjaří

Popeleční středou skončilo období masopustu. Tedy období, které představovalo hodování mezi dvěma postními dobami. Začínalo svátkem Tří králů a vrcholilo úterým čtyřicet dní před velikonočními svátky. Popeleční středa potom byla prvním dnem postní doby. Byla to doba, kdy se naši předci veselili, hojně hodovali, pořádali taneční zábavy, maškarní průvody, svatby a zabijačky. Tradičně toto období spadá do zimy, kdy potřebujeme tučnější stravu. Následovalo období půstu, který se držel až do Velikonoc. To bylo období, kdy se zásoby na zimu již tenčily, a proto se jídlem šetřilo.

V dnešní době je již všeho dostatek, a proto se i naše zvyky změnily. Otázkou je, zda by nám nějaký ten půst neprospěl. A nemusí to být ani půst v pravém slova smyslu. Navažte na tradici předků, ale „po novu“. Přicházející jaro k tomu vybízí. Organismus po dlouhé zimě potřebuje načerpat nové síly. Strava v tomto období by měla být (ostatně jako po celý rok) pestrá. Zvláště u dětí je důležité zajistit všechny potřebné látky pro jejich optimální růst a vývoj. Masopust byl dobou masek a převleků, převlečte tedy i váš talíř a zařaďte nové potraviny, na které během roku zapomínáte. Formou hry dejte dětem možnost ochutnat nové věci. S trochou fantazie vykouzlíte i poutavý příběh, jak naše babičky jedly to či ono. A pokud děti zapojíte do přípravy jídla, určitě neodolají ochutnat.

Na doplnění vitamínů je v tomto období velmi vhodná kvašená zelenina, například zelí. Lze z něj připravit nákypy, polévku, zelné placky nebo jej využít jako přílohu k jídlu. Ovoce a zelenina je nejlepší čerstvá, ale dají se připravit i chutné šťávy nebo smoothies, pomazánky a zeleninové nákypy (například z kapusty, květáku nebo cukety). Mezi postní jídla patřila čočka s vejcem. Luštěniny obecně jsou velmi zdravé pro svůj obsah vlákniny a minerálních látek. Připravte z nich pomazánky, polévky, nebo je přidejte do salátů. Uvařte kroupy na rizoto, jáhly na kaši, pohanku jako přílohu k jídlu místo rýže nebo na placky či kaši. Kdy jste naposledy dělali bramborové placky nebo brambory na loupačku s kefírem? Do salátů přidejte různá semínka. Na jaře začnou rašit první výhonky a do salátů nebo na chléb lze použít třeba sedmikrásky, polníček, jitrocel nebo kopřivy. Nechte děti, ať si je samy na zahrádce najdou a připraví. Na to, aby naše děti jedly pestře a zdravě, se dá vymyslet spousta věcí. Záleží jen na fantazii jejich rodičů. Já vám přeji hodně dobrých nápadů při přípravě zdravých jídel, a pokud přidáte s vašimi dětmi i pohyb v přírodě, určitě nebudou mít problém s váhou a snad i své zvyky přenesou i na svoje děti. Budou jim mít určitě co vyprávět. Krásné jaro.

Petra Fialová, nutriční terapeut, Olivova dětská léčebna o.p.s.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena