KPZ Říčany

28. 1. 2024

Péče o přírodu a krajinu je jedním z hlavních poslání Ekocentra Říčany. Pečujeme o krajinu, kterou máme na dosah ruky – o Ořechovku, o pešuňk u trati, o orchidejovou louku, zasazujeme se o dosévání lučních bylin, které pak slouží jako potrava a úkryt pro volně žijící hmyz. Ale neméně důležité je pro nás to, jak se stravujeme my lidé. Odkud pocházejí naše potraviny, zda při jejich pěstování zemědělci používají množství chemických postřiků, nebo koňský hnůj, zda se pěstují na obrovských lánech, nebo v pestrých mozaikách, které poskytují prostor i pro živočichy. A mnoho dalšího. Zároveň je pro nás důležité znát svého farmáře, který pěstuje zeleninu přímo pro KPZ Říčany, ale také pro pražské bezobalové obchody a další skupiny KPZ v Praze. A co je to ta KPZ? Komunitou podporované zemědělství – tedy komunita, která se dá dohromady kvůli společnému zájmu o čerstvou kvalitní produkci. Komunita zná svého farmáře, farmář zná své odběratele a částečně může přizpůsobit pěstovaný sortiment. Důležité pro farmáře je i to, že peníze pro následující sezónu získá na začátku roku, kdy má největší výdaje – na sadbu, na nové stroje, na brigádníky. Mezi spotřebiteli a farmářem tak panuje důvěra a spolupráce.

V KPZ Říčany to funguje tak, že si na sezonu, která trvá od května do listopadu, člověk zvolí, o jaké produkty má zájem, a podle toho zaplatí adekvátní částku. Poté si již chodí pravidelně na Dvorek Muzea Říčany vyzvedávat svůj podíl – u ovoce a zeleniny jsou podíly na jaře menší a lehčí, naopak na podzim jsou větší a těžší. Složení se také mění: zjara jsou to ředkvičky, saláty, lahůdkové cibulky, přes léto plodová zelenina (rajčata, cukety, ale i mrkev a brambory), na podzim se objevují dýně a sezónu zakončuje růžičková kapusta. V každém podílu bývá osm až deset druhů zeleniny.

V loňském roce jsme odebírali 40 podílů od Vojty Králíčka (vozí nám zeleninu v biokvalitě), 44 podílů od Milana Dvořáčka (ten dodává směsné ovocno-zeleninové podíly), 15 lidí si pravidelně chodilo pro podíly od Terezy Mihalíkové (výrobky z kravského mléka), 17 lidí si vyzvedávalo podíly kozích výrobků (které vůbec nebyly cítit po kozách, protože kozy se pasou na rozlehlých pastvinách) od Vandy Olšaníkové a 41 lidí si chodilo pro vejce z pojízdného kurníku Petra Švorby.

Pokud se k nám chcete přidat a letos se těšit na středu, kdy farmáři vše přivezou, mrkněte na web pro další podrobnosti.

Alžběta Macková

Přílohy:

KPZ1.jpg (3281 kB)

KPZ2.jpg (3215 kB)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena