Příroda Říčanska

1. 2. 2019

Ucho Jidášovo Auricularia auricula-judae

 

Většina z nás ráda sbírá houby, nejlépe klasické hřibovité kousky. Ti zkušenější se vyznají i v jedlých lupenitých houbách. Experti pak v lese nepohrdnou ani zvláštnostmi, třeba boltcovitkami. Esa mezi houbaři vyráží i během zimy a přinést mohou například ucho Jidášovo.

Rod boltcovitka Auricularia zahrnuje asi 30 druhů hub, které rostou od tropů po mírné pásy obou polokoulí. U nás se vyskytuje ještě nejedlá boltcovitka mozkovitá (Auricularia mesenterica).

Ucho Jidášovo roste na vlhkém odumřelém dřevě, a to zejména bezu černého. Méně pak na dalších listnatých stromech jako jasan, javor atd. Celkově je rozšířeno prakticky na všech kontinentech. Při mírnějších zimách se u nás vyskytuje po celý rok.

Plodnice nemá žádnou nohu. V mládí vypadá jako malá mistička, později dorůstá až 12 cm v průměru a je nepravidelně pokroucená. Ve vlhku bývají plodnice velmi pružné, hnědé a skoro průsvitné, vysušené jsou černé a tvrdé. Po opětovném zvlhnutí se pružnost obnovuje. Vnitřní strana má hladký povrch pokrytý výtrusorodým rouškem. Vnější strana je sametově plstnatá.

Pružná, chrupavčitá dužnina nemá výraznou chuť ani vůni. V Evropě bylo ucho Jidášovo do 19. stol. považováno za nejedlou houbu a používalo se jen v lidovém léčitelství. Zato v Číně byla a je nejen ceněným léčivem, ale i běžnou potravinou. Přidává se zvláště do polévek a masitých pokrmů.

Dnes se o ucho Jidášovo zajímá i západní medicína kvůli antibakteriálním a protizánětlivým účinkům, pozitivnímu působení na krevní oběh, při léčbě cukrovky nebo prevenci infarktu.

Název houby je odvozen od podobnosti s lidským uchem. Ale proč Jidášovo? Bible praví pouze: Když Jidáš, který zradil Ježíše, viděl, že ho odsoudili, šel a oběsil se. Podle pověstí se tak stalo na bezu. Podle jiných tradic se tak stalo na stromě zmarlika Jidášova. Kdo ví…

Z gastronomických důvodů se ve světě pěstuje také velmi podobná boltcovitka chlupatá (Auricularia polytricha), neboli čínská černá houba. Vnější stranu plodnice má světlejší a výrazněji plstnatou. Pochází z Asie, kde je součástí čínské a japonské kuchyně. U nás ji lze sušenou běžně koupit.

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena